- Hozzávalók:
A tésztához 50 dkg finomliszt 20 dkg kristálycukor 2 dl tejföl 1 egész tojás + 1 tojássárgája 1 teáskanál sütõpor csipetnyi só
A töltelékhez 1 kg cseresznye 5 dkg darált dió 15 dkg kristálycukor 2 evõkanál zsemlemorzsa a tetejére 1 tojás
- Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sütõport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belõle, és két-három órán keresztül hûtõszekrényben pihentetjük. A cseresznyét kimagozzuk. A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és elõmelegített, forró sütõbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük.
Csak teljes kihûlése után vágjuk kockákra. A tetejét porcukorral elkevert darált dióval meghinthetjük. |